En tid att dansa

Om En tid att dansa, en mässa i tangostil

Tangon rymmer starka känslor, som lust och vemod. När den flödar ger den känslan av att vara en kropp. Tangon är ett sätt att berika sitt liv, det är också mässan.

Kroppens rörelser och uttryck är viktiga. Dans är läkande och livsbejakande, omfamning och kommunikation är unika i tangon. 2009 deklarerade Unesco tangon som världsarv.

Som präst/poet och kyrkomusiker/tonsättare vill vi arbeta med nyskapande sätt att fira mässa. Vi blev inspirerade att skriva en tangomässa med musik, ord, dans och bild – uttryck som passar väl i kyrkorummet. Det blev en tangomässa för violin, cello, kontrabas, piano och kör som firas i samverkan med dansare från Tangokompaniet och med bildspel av Mattias Nilsson kyrkvaktmästare/fotograf.

En tid att dansa – mässa i tangostil är en mässa för den som vill möta existentiella uttryck som bygger på det traditionella, men med nya uttryckssätt i vår tid, i kyrkorummet. En mässa för den som oavsett ålder gillar tango, helt enkelt.

Kerstin Hesslefors Persson och Johan-Magnus Sjöberg

”Susa” ur ”En tid att dansa – mässa i tangostil” i Lunds Allhelgonakyrka den 13 oktober 2013. Helgonakören, Maria Knauss, violin, Lisa Ekmark, cello, Jakob Bartilsson, kontrabas, Johan Reis, piano, Johan-Magnus Sjöberg, dirigent, Daniel Carlsson &Ellinor Westrup, dansare, Mattias Nilsson, bildspel, Kerstin Hesslefors Persson, liturg.

Susa (På Youtube)